PETS

Alles over Naaktkatten: De Sphynx

Naakt Katten / Sphynx Katten

Het is zeker een kattenras dat niet voor iedereen even aantrekkelijk is. De een vindt naaktkatten prachtig, terwijl het uiterlijk voor de ander net even iets te bijzonder is. Hoe dan ook zijn er veel vooroordelen over de Naaktkat, ook wel de Sphynx genoemd. Op deze pagina lees je alles over de oorsprong van het ras, de juiste omstandigheden en verzorging, hoe je een kitten moet opvoeden en natuurlijk waar je op moet letten met betrekking tot de voeding.

De oorsprong van Naaktkatten

naaktkat met plekrn op zijn rug

Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van naaktkatten, waarvan de oudste bron uit Zuid-Amerika komt. Daar werden haarloze katten in het wild gevonden. Hoewel veel mensen denken dat de naam Sphynx wijst op een oorsprong in Egypte, is dat niet het geval. De naam is puur gebaseerd op het uiterlijk van de kat.

In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw werd in Canada geprobeerd om een volledig haarloos ras te fokken door het kruisen van de Canadian Hairless met de Devon Rex, een ras dat van nature weinig beharing heeft. Dit resulteerde uiteindelijk in de Sphynx, een ras dat niet te verwarren is met de haarloze katten uit Zuid-Amerika.

In 2005 werd de Naaktkat voor het eerst officieel erkend als een kattenras en sindsdien is de populariteit ervan wereldwijd enorm gestegen.

Het uiterlijk van Naaktkatten

Het uiterlijk van Naaktkatten is natuurlijk het eerste dat in je opkomt bij dit ras. Sommige mensen vinden de haarloze katten prachtig, terwijl anderen het minder aantrekkelijk vinden. Tegen de algemene opvatting in, hebben Naaktkatten wel degelijk haar, maar het is heel kort en zacht. Wanneer je de kat aait, voelt het als het aanraken van een perzik. Op sommige plekken, zoals de oren, neus, voeten en staart, zijn de haren iets langer.

Het hoofd van de kat heeft een driehoekige vorm en grote puntige oren, wat aangeeft dat het ras ooit is gekruist met de Devon Rex. De kat heeft geen snorharen en wimpers op zijn gezicht, waardoor zijn heldere en opvallende ogen goed zichtbaar zijn. Na ongeveer twee jaar is de kat volledig volgroeid en zal zijn gewicht tussen de 3,5 en 5 kilogram liggen.

Ondanks het feit dat naaktkatten geen vacht hebben, kunnen ze toch verschillende kleuren en patronen hebben, variërend van effen tot gestreept. De rimpels zijn voornamelijk te vinden bij de poten en in de nek, terwijl de huid op de rug helemaal glad is.

Het karakter van de Naaktkat

Experts weten dat Naaktkatten bekend staan om hun vermogen om menselijke emoties goed te begrijpen. Daarom wordt de Sphynx vaak gebruikt als therapiekat, omdat ze troost kunnen bieden door simpelweg bij je te komen liggen als je verdrietig bent.

Dit sluit goed aan bij het aanhankelijke karakter van Naaktkatten, ze willen het liefst altijd zo dicht mogelijk bij je zijn en op je schoot liggen of zelfs op je schouder zitten terwijl je rondloopt. Hierdoor worden Naaktkatten soms vergeleken met honden, omdat ze echt aan de deur zitten te wachten tot er iemand thuiskomt.

Tegenover onbekenden zijn ze meestal heel vriendelijk, maar vrienden die vaak langskomen worden snel herkend en op een passende manier begroet.

Bovendien zijn katten ook zeer slim en speels, daarom is het belangrijk om regelmatig voor genoeg afleiding en speelgoed te zorgen, anders zal de kat zich gaan vervelen. Naaktkatten zijn erg lenig, dus ze zullen het waarderen als je een klimpaal of ander hoog constructie voor ze hebt. Met genoeg bezigheden kan een Naaktkat zich prima zelf vermaken.

De juiste omstandigheden voor een Naaktkat

Vanwege hun gebrek aan een dikke vacht hebben Sphynx-katten het snel koud en daarom is het beter om ze altijd binnen te houden. In de winter is het buiten te koud en in de zomer kan hun huid verbranden. Bovendien kan hun huid gemakkelijk beschadigd raken door bijvoorbeeld tegen struiken aan te lopen. Het is aan te raden om naaktkatten altijd in te smeren met zonnebrandcrème als ze toch naar buiten gaan. Net als bij mensen zal je zien dat hun huid verkleurt als ze in de zon hebben gelegen.

In huis zal de kat altijd op zoek gaan naar een warme plek, en omdat ze meer energie verbruiken om hun lichaamstemperatuur op peil te houden, slapen ze ook meer dan andere katten. Veel eigenaren van naaktkatten slapen met hun kat in bed onder de dekens.

Andere huisdieren en kinderen vormen geen probleem voor Naaktkatten, maar net als de meeste katten houden ze er niet van om lang alleen thuis te zijn. Dus als je vaak van huis bent, is een Naaktkat waarschijnlijk niet de juiste keuze voor je. Sommige fokkers geven aan dat ze Naaktkat kittens alleen aan huishoudens met meerdere personen of waar al een andere kat of hond aanwezig is, meegeven.

Veel mensen hebben de opvatting dat mensen met een ernstige allergie voor katten toch samen kunnen wonen met Naaktkatten, maar dit klopt niet helemaal. Naaktkatten worden beschouwd als hypoallergene katten, wat betekent dat mensen met een kattenallergie minder symptomen kunnen ervaren.

Omdat de naaktkat geen haren verliest, verspreiden allergenen zich minder gemakkelijk, maar mensen met allergieën reageren ook op huidschilfers en urine van een kat. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt voor de stelling dat een naaktkat meer of minder allergeen is dan andere katten.

Veel voorkomende ziektes en de levensverwachting van Naaktkatten

Over het algemeen zijn Naaktkatten over het algemeen heel gezond, echter vanwege het gebrek aan beschermende vacht hebben ze vaker last van huidaandoeningen dan andere katten. Vooral wanneer zich te veel talg ophoopt, kan dit leiden tot irritaties.

Andere veelvoorkomende huidziekten bij Naaktkatten zijn Malassezia pachydermatitits en Urticaria Pigmentosa, wat resulteert in korstige zweren op het lichaam. Naaktkatten die veel worden blootgesteld aan direct zonlicht lopen zelfs het risico op het ontwikkelen van huidkanker.

Als laatste zijn Naaktkatten zeer vatbaar voor schimmelinfecties. Deze kunnen worden behandeld met speciale shampoos, maar kunnen ongemak veroorzaken voor je kat.

De Sphynx heeft meestal een levensduur tussen de 8 en 14 jaar. Goed verzorgde katten leven vaak langer dan katten die niet in de juiste omstandigheden leven. Natuurlijk zijn er ook situaties waar je als eigenaar geen invloed op hebt.

Een naaktkat verzorgen

De huid van een naaktkat heeft een enigszins olieachtig karakter en daarom is het essentieel om deze regelmatig te wassen. Elke kat produceert talg, dat zich ophoopt tussen de haren. Bij een naaktkat kan deze talg nergens heen en blijft het op de huid zitten. Als de kat op de bank heeft gelegen of langs je broek is gelopen, kan het voorkomen dat er een vettige vlek achterblijft.

Je kunt ervoor kiezen om de Sphynx volledig in bad te doen en te wassen met speciale zeep, maar je kunt er ook voor kiezen om de kat af en toe met een washandje schoon te maken. Het gebruik van zeep is niet nodig, omdat dit de huid van de kat kan uitdrogen. Lauw water is voldoende. Na het wassen kun je de kat insmeren met een speciale lotion of olie om de huid soepel en gehydrateerd te houden.

Wanneer je een Sphynx kat al van jongs af aan in huis hebt, is het slim om de kat langzaam te laten wennen aan water. Dit kan gedaan worden door de kat wekelijks in een badje met steeds meer water te zetten. Bij de eerste keer begin je met een klein laagje water, om vervolgens door te gaan naar een bad waarbij de pootjes volledig bedekt zijn.

De grote oren van de Naaktkat hebben ook extra aandacht nodig, omdat er door het ontbreken van haar veel oorsmeer kan ophopen. Dit kun je gemakkelijk doen met een natte katoenen doek, waarmee je voorzichtig de binnenkant van de oren kunt reinigen.

Het is belangrijk om zelf te bepalen wat het juiste wasritme is voor jouw kat. Niet elke kat heeft even snel last van talg, en te vaak wassen kan ook schadelijk zijn. Het is het beste om je kat pas te wassen als je merkt dat de huid vettig is en vlekken achterlaat.

De juiste voeding voor je naaktkat

Katten met haar kunnen hun lichaam gemakkelijk warm houden, wat betekent dat de Sphynx extra energie verbruikt. Het is belangrijk om deze energie aan te vullen met de juiste voeding, zoals voeding met veel calorieën, eiwitten en vetten. Anders loopt de Naaktkat het risico om meer te verbranden dan binnen te krijgen en uiteindelijk ondergewicht te krijgen.

De Sphynx is berucht vanwege zijn liefde voor eten, dus het is makkelijk om voer te vinden dat hij zal waarderen. Probeer gedurende de dag meerdere kleine porties te geven om te voorkomen dat de kat alles in één keer opeet en de rest van de dag hongerig is.

Bij Yarrah adviseren we altijd om zowel nat- als droogvoer aan je kat te geven, omdat natvoer ervoor zorgt dat je kat altijd goed gehydrateerd blijft en voldoende vocht binnenkrijgt.

Op de productpagina van alle Yarrah voeding kun je een voedingsadvies vinden. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat voor een Naaktkat altijd aangegeven moet worden dat de levensstijl actief is, aangezien hun verbranding hoger ligt dan bij andere rassen.

Je kunt het dieet van je kat ook aanvullen met biologische mini snacks voor katten of biologische kauwstaafjes. Net als alle andere voeding zijn deze snacks vrij van chemische toevoegingen en alleen de beste eiwitten zijn geselecteerd. Je kunt je kat dus gerust een extra snack geven!

Een Naaktkat kitten opvoeden

In wezen is de opvoeding van een Naaktkat kitten vergelijkbaar met die van elke andere kat, maar je moet wel extra aandacht besteden aan hun huid. Kittens die te koud worden, kunnen ernstig ziek worden. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een warme plek waar ze zich kunnen terugtrekken.

Dit kattenras is erg intelligent en streeft er altijd naar om het baasje tevreden te stellen, dus het zal niet moeilijk zijn om de kitten te trainen wat wel en niet is toegestaan. Net als bij andere katten, is het het beste om gewenst gedrag te belonen in plaats van ongewenst gedrag te straffen.

De aanschaf van een Naaktkat

Net als bij andere kattenrassen is de prijs van een Naaktkat iets hoger. Verwacht te betalen tussen de €800 en €1500. In ruil daarvoor krijg je een gezonde kitten die is gevaccineerd, getest en gechipt. Vraag altijd naar de stamboom van de kat en controleer of de ouders zijn getest op erfelijke ziekten en aandoeningen.

Bij de fokker is het van groot belang om goed te lettt op de omstandigheden waarin de kitten is opgegroeid. De kat kan pas na 13 weken met jou mee naar huis, dus het grootste deel van de socialisatie gebeurt bij de fokker. Let dus goed op of de kat genoeg is blootgesteld aan mensen en is opgegroeid in een schone omgeving.

Vanwege het verhoogde risico op diverse gezondheidsproblemen is het essentieel om extra goed op te letten bij de aankoop van een kat van een fokker die zich bezighoudt met het welzijn van de kat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button