PETS

duurzame aspecten van huisdieren verzorging

duurzame aspecten van huisdieren verzorging

Bij het kiezen van een huisdier houd je waarschijnlijk niet meteen rekening met het milieu. Als je bijvoorbeeld een liefhebber bent van katten, zul je waarschijnlijk niet snel een hamster nemen, omdat die plantaardig voer eet. En als je dol bent op grote honden, zul je waarschijnlijk niet snel een kleine keffertje in huis halen. Maar ongeacht welk huisdier je kiest, zijn er altijd aspecten waar je op kunt letten.

Tips over huisdieren

  1.  01 Het  voer De meeste milieuschade wordt veroorzaakt door de voeding van je huisdier.Vleesetende dieren zoals honden en kattenDieren die vlees eten hebben een grotere impact op het milieu dan dieren die planten eten, zoals konijnen, hamsters en cavia’s.
  2.  02  Droogvoer Droogvoer voor huisdieren zoals honden en katten is milieuvriendelijker dan natvoer. Ook blijven droge brokjes langer vers, terwijl natvoer in blikjes of zakjes sneller bederft en dus sneller weggegooid moet worden.
  3.  03 Vers vlees of verse vis heeft een  hoge klimaatimpact  en je hond of kat heeft het niet nodig.
  4.  04 Tweedehands spullen  (  hok, krabpaal, aquarium Dingen die beter zijn voor het milieu zijn ook nog eens kostenbesparend.
  5.  05 Vissen hebben veel milieu-impact: een  tropisch aquarium is een grote verbruiker van energie en vissen worden vaak per vliegtuig naar Nederland gebracht.
  6.  06 Een dier uit het  asiel of de opvang is erg blij met een nieuwe eigenaar, en het betekent ook dat er weer een mond minder te voeden is.

Klimaatimpact van huisdieren

De klimaatimpact van voeding voor een hond is ongeveer 2% van de klimaatimpact van een Nederlands huishouden. Voor een kat is dit minder dan 1%. Het grootste deel van deze impact komt door het voer dat ze krijgen. Daarnaast zorgen de uitwerpselen voor milieuproblemen. Grotere dieren eten en produceren meer afval dan kleinere dieren. Zorg ervoor dat je je huisdier niet te veel voer geeft, aangezien veel dieren meer eten dan nodig is. Let ook op de verpakking van het dierenvoer en kies voor materialen die goed te recyclen zijn. Als je twijfelt, controleer dan de juiste manier van afvalverwerking. Afvalscheidingswijzer.

Spullen voor je huisdier

Spullen voor je huisdier hebben niet veel impact op het milieu. Let erop dat je niet te veel koopt en koop zoveel mogelijk tweedehands of van duurzaam materiaal, zoals een houten hok. FSC-keurmerk  ).

Dier op proef of uit het asiel

Een huisdier hebben is erg leuk, maar het komt vaak voor dat mensen na een paar maanden realiseren dat het veel zorg en aandacht vereist. Overweeg om een asieldier op proef te nemen of vraag een vriend of kennis of hun huisdier een week bij jou kan komen logeren.

Het is altijd beter om een dier uit het asiel te adopteren in plaats van er een uit een nieuw nest te halen. Zorg ervoor dat je huisdier op tijd gesteriliseerd of gecastreerd wordt. Als je toch graag een nestje jonge dieren wilt, beperk het dan tot één.

Honden en katten

Het grootste deel van de klimaatimpact van een hond of kat wordt veroorzaakt door hun voeding. Honden- en kattenvoer bevat voornamelijk vlees, meestal bijproducten zoals orgaanvlees, uiers en hanenkammen. Echter, er kan ook spiervlees in zitten dat ook door mensen geconsumeerd kan worden, zoals in knakworst, frikandellen of kipnuggets. De rest van het voer bestaat uit granen of andere plantaardige producten.

Check het etiket

Voor het milieu is het beter om voedsel te geven dat dierlijke bijproducten bevat in plaats van spiervlees. Bijproducten kunnen worden herkend aan woorden als orgaanvlees, dierlijk meel, dierlijk vet, dierlijke nevenproducten en dierlijke bijproducten op het etiket. Als er ‘vlees’ op het etiket staat, is dit waarschijnlijk spiervlees. Daarnaast heeft kip een lagere milieu-impact dan lam of rundvlees.

Liever droogvoer dan natvoer

De ecologische impact van droogvoer (brokjes) is lager dan die van natvoer (uit blik). Dit komt doordat de productie van natvoer meer schade aan het milieu toebrengt en omdat natvoer sneller bederft, waardoor er meer van wordt weggegooid. Dit laatste kan worden voorkomen door niet te veel natvoer tegelijk te geven en geopende verpakkingen in de koelkast te bewaren. Voedsel dat overblijft, kun je afdekken of in de koelkast bewaren tot je huisdier er weer om vraagt. Voor het milieu is het niet verstandig om je kat of hond vers vlees of verse vis te geven.

Geef sommige katten wel natvoer

Als je kat niet veel water drinkt, is het verstandig om natvoer te geven. Op die manier krijgt hij toch voldoende vocht binnen.

Keurmerken voor milieu en dierenwelzijn

Als je op zoek bent naar voedsel dat is geproduceerd met respect voor het milieu en/of dierenwelzijn, dan is het aan te raden om te kiezen voor producten met de volgende keurmerken: Beter Leven  (1 of 3 sterren),  MSC,  ASC  of  biologisch.

Poep van honden en katten

in de prullenbak en laat geen hondenpoep achter op straat. niet in de afvoerput Afval hoort in de vuilnisbak en niet op straat. Hetzelfde geldt voor kattendrollen, deze moeten ook niet in de gft-bak worden gegooid omdat er ziektekiemen kunnen zitten. Als je een zandbak hebt voor de kinderen, zorg er dan voor dat deze wordt afgedekt, zodat katten er niet in kunnen poepen.

 Kattenbakkorrels  horen bij het  restafval. Verander de bak regelmatig, maar niet meer dan nodig. Door elke dag uitwerpselen te verwijderen, zal het minder gaan ruiken en gaat het langer mee. Leer meer over de milieugevolgen van dit. kattenbakvulling.

 Vlooien onkruid kunt bestrijden zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken. U kunt bijvoorbeeld azijn, zout of zelfs kokend water gebruiken om ongewenste planten te doden. Het is ook belangrijk om regelmatig te wieden en de bodem bedekt te houden met mulch om de groei van onkruid te voorkomen. Ook het gebruik van mechanische methoden zoals schoffelen kan effectief zijn in de strijd tegen onkruid. Door deze milieuvriendelijke methoden te gebruiken, kunt u uw huis vrij houden van ongewenst onkruid.

Vissen

Tropische vissen hebben warm water nodig, wat veel elektriciteit verbruikt. Een aquarium met koudwatervissen (zoals verschillende soorten goudvissen) heeft geen extra verwarming nodig. Je hoeft alleen de temperatuur van het aquarium zelf te regelen. tweedehands kopen Dit bespaart nieuwe materialen en geld.

Energiegebruik aquarium

Hoeveel  stroom Hoeveel energie een aquarium in huis verbruikt, is sterk afhankelijk van factoren zoals de grootte van de tank, de watertemperatuur, het type verlichting en of het aquarium is afgedekt. Een aquarium van 60 liter kan bijvoorbeeld ongeveer 300 kWh per jaar verbruiken, maar een groter tropisch aquarium met een pomp kan wel oplopen tot 1000 kWh.

Adviezen voor het verminderen van energieverbruik:

  • Plaats het aquarium in een kamer die je al verwarmt, zoals de woonkamer.
  • Kies zuinige  led-lampen  voor je aquarium.
  • Bedek de doos. Hierdoor zal er minder warmte verloren gaan.
  • Ook de bodem en achterkant van het aquarium moeten geïsoleerd worden.
  • Zet de temperatuur niet hoger dan nodig.
  • Koop niet een te grote bak.

Knagers, vogels en kippen

De impact van konijnen, hamsters, cavia’s, muizen, ratten, zangvogels en kippen op het klimaat is veel lager dan die van andere huisdieren. Dit komt voornamelijk doordat ze minder en voornamelijk plantaardig voedsel eten, zoals granen, zaden, hooi en wortels. Het klimaateffect van dit voedsel is minimaal en een deel ervan is zelfs restproducten die mensen niet consumeren, zoals sojadoppen en schilfers van palmpitten.

Wat leg je op de bodem van het hok of de kooi?

 Knaagdieren:  Welk materiaal het meest comfortabel is voor jouw huisdier, kun je vinden op de. website van LICG Als je voor houten bodembedekking kiest, is het belangrijk om te kijken naar het keurmerk van het FSC. Deze bodembedekking moet voldoen aan de eisen voor duurzaam bosbeheer. met mest en al in de container voor groente-, fruit- en tuinafval (de groene bak) of op de composthoop.

Gebruik in de kooi van  zangvogels Geen schelpenzand: dit heeft meer impact op het milieu dan andere bodembedekkers. Maisstrooisel of berkenkrullen zijn betere opties.

Schelpenzand mag niet worden weggegooid in de groene bak, de andere soorten bodembedekking wel.

Bij  kippen  het voer altijd vers en van goede kwaliteit is en dat de voerbakken regelmatig worden schoongemaakt. Voorkom ook dat er restjes voer blijven liggen, dit kan namelijk schimmelvorming en bacteriën veroorzaken. Daarnaast is het verstandig om de voerplaatsen buiten het bereik van wilde dieren te houden om overlast te voorkomen. muizen en ratten  niet bij het voer kunnen.

Hennen kunnen lijden aan bloedluis. Ontdek hoe je dit kunt voorkomen.De bloedluis wordt op een vriendelijke manier bestreden die goed is voor het milieu en de dieren. .

Dode huisdieren

Dierlijke kadavers mogen niet worden weggegooid in de vuilnis- of GFT-bak. Ze kunnen wel worden begraven in de tuin (op minstens 75 cm diepte). Er zijn ook begraafplaatsen en crematoria voor dieren beschikbaar. Een andere optie is om ze bij de dierenarts achter te laten, die ze zal doorsturen naar een destructiebedrijf. Hiervoor kunnen kosten in rekening worden gebracht. Kippen moeten altijd naar een destructiebedrijf worden gebracht vanwege het risico op ziektes.

Carbon footprint

Ben je bekend met de term koolstofvoetafdruk? Dit is de term die wordt gebruikt om de ecologische impact die jij op de aarde achterlaat te beschrijven. De gemiddelde Nederlander heeft een koolstofvoetafdruk van ongeveer 6,2 hectare. Wereldwijd is er echter gemiddeld slechts 1,8 hectare beschikbaar per persoon. Daarom is het belangrijk om je best te doen om je voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Enkele manieren waarop je dit kunt doen zijn:

  • Eet minder vlees, vis en andere producten van dierlijke oorsprong.
  • Minder vliegen.
  • Meer gebruik maken van het openbaar vervoer in plaats van de auto.
  • Het verbeteren van de energie-efficiëntie van je huis en bewust omgaan met energie.

Wil je weten wat jouw impact op het milieu is? Op de website carbonfootprint.com Bereken nauwkeurig hoeveel jouw impact op het milieu is en krijg een beter begrip van wat je kunt doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

De voetafdruk van je huisdier

Je kunt je misschien voorstellen dat een (huis)dier, net als mensen, ook een ecologische voetafdruk heeft. De grootte van deze voetafdruk hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld, het voedsel dat een dier eet bepaalt voor een deel de voetafdruk. Een grote hond eet nu eenmaal meer dan een kleine hond. Brenda en Robert Vale zijn onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge die zich bezighouden met duurzaamheid, de ecologische voetafdruk en verwante onderwerpen. In 2009 publiceerden zij een controversieel boek getiteld ‘Time to Eat the Dog? The Real Guide to Sustainable Living’. In dit boek hebben zij onderzocht wat de ecologische voetafdruk van huisdieren is, inclusief de kosten van voeding en andere benodigdheden. Hoewel het niet voor elk huisdier hetzelfde is, verbruikt een grote hond ongeveer 0,36 hectare per jaar en een kleine hond ongeveer de helft, zo’n 0,18 hectare. Voor een kat wordt een voetafdruk van 0,13 hectare per jaar berekend.

Duurzame voeding voor je huisdier

, heeft voeding de grootste invloed op de ecologische voetafdruk van je huisdier. Dit geldt met name voor honden en katten, die meestal voeding met vlees eten. Katten hebben zelfs vlees nodig in hun dieet. Dit betekent dat het voedsel voor deze huisdieren een grotere impact heeft op het milieu dan voeding voor bijvoorbeeld konijnen en hamsters, die plantaardig eten.Hebben katten echt vlees nodig? Honden kunnen een  vegetarisch, veganistisch of flexitarisch dieet Het is soms nodig om bepaalde dieetwensen te volgen, zoals bij een voedselallergie. Als het gaat om het voeren van je huisdier, zijn er verschillende opties om een positieve impact op de wereld te hebben. Denk hierbij aan:

  • Biologische voeding: Yarrah produceert biologisch diervoer wat voldoet aan wettelijke voorschriften voor biologische productie.Wat is de betekenis van het woord biologisch en wat wordt er bedoeld met biologisch voedsel?We zullen je meer informatie geven over dit onderwerp.
  • Kies voor droogvoer in plaats van natvoer. Droogvoer is milieuvriendelijker en heeft een langere houdbaarheid, waardoor verspilling wordt voorkomen. Benieuwd naar meer informatie? Lees het artikel: “Natvoer of droge brokken: welke is milieuvriendelijker? ”
  • certificaten en keurmerken die aangeven dat het voer voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen. Deze keurmerken worden vaak toegekend door onafhankelijke instanties die controleren of het product bijvoorbeeld geen toegevoegde kleur- en smaakstoffen bevat of dat het dierenwelzijn tijdens de productie is gewaarborgd. Het is verstandig om te letten op deze keurmerken bij het kiezen van diervoeding om er zeker van te zijn dat je jouw huisdier het beste voer geeft. keurmerken Zoek naar keurmerken zoals het Beter Leven keurmerk voor vlees, het Skal Bio keurmerk en diverse keurmerken voor vis. Leer meer over de betekenis van deze keurmerken, zodat je bewuster kunt kiezen voor duurzamere opties in de supermarkt.

Accessoires voor je huisdier

Wanneer je een nieuw huisdier in huis neemt, zul je in het begin veel verschillende benodigdheden moeten aanschaffen. Denk hierbij aan een mand of bench voor de hond, een kattenbak en een krabpaal voor de kat. Je hebt ook voerbakjes, halsbanden, riemen, speelgoed en knuffels nodig. Het is goed om te weten dat veel van deze spullen ook tweedehands te koop zijn. Vaak zijn ze nog in goede staat! Kijk eens rond op websites zoals Marktplaats of bezoek de kringloopwinkel. Door tweedehands spullen te kopen, draag je bij aan een betere wereld en bespaar je meteen geld. Een win-win situatie dus!

Wist je dat je zelf ook veel dingen kunt maken? Door oude materialen te hergebruiken, kun je duurzame speeltjes maken. Bijvoorbeeld, van oude toiletrollen kun je voerspeeltjes maken en van oude T-shirts of lakens kun je een snuffelmat maken. Wil je graag zelf aan de slag gaan met het maken van leuke en duurzame speeltjes? Dan kun je inspiratie opdoen in de blog “…”. 4 duurzame speeltjes voor jouw hond of kat “we geven je nieuwe ideeën!”

Adopt, don’t shop

Gedurende de coronacrisis hebben veel potentiële huisdierbezitters de weg gevonden naar het dierenasiel. Als je overweegt om een huisdier te nemen, is het asiel een geweldige plek om je nieuwe vriendje te vinden. In het asiel vind je liefdevolle dieren die op zoek zijn naar een gouden mandje. Het is mooi om deze dieren een thuis te geven in plaats van te investeren in een ‘nieuw’ dier. Er is veel vraag naar huisdieren, vooral honden, waardoor criminelen profiteren van zogenaamde broodfok in Oost-Europese landen. Hier worden honden als fokmachines gebruikt om continu puppy’s te produceren onder verschrikkelijke omstandigheden. Deze puppy’s worden vaak te jong op transport gezet, met alle nadelige gevolgen van dien. Door een puppy uit de broodfok te adopteren, help je deze situatie in stand te houden. Daarom is het beter om te kiezen voor een hondje uit het asiel.

Niet meer nodig? Geef het weg!

Het kan gebeuren dat je bepaalde items niet langer nodig hebt. Denk aan een grote voorraad voedsel omdat je huisdier moet overschakelen naar ander voedsel. Of heb je spullen en accessoires over na het overlijden van je huisdier. Realiseer je dat deze items vaak nog steeds bruikbaar zijn. Ongeopende voedselverpakkingen kun je bijvoorbeeld doneren aan de dierenvoedselbank of het dierenasiel. Ook manden, kattenbakken en speeltjes kun je hier wellicht kwijt. Daarnaast zijn er verschillende zogenaamde marktplaatspagina’s op sociale media. Voordat je je voedsel of andere dierenbenodigdheden weggooit, kun je het hier aanbieden en zo een tweede leven geven en verspilling voorkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button