-->

Leer meer over Huidproblemen bij de kat

Huidproblemen bij de kat kunnen zich verschillend uiten 

 • Jeuk - krabben
 • Het klapperen met de oren en het schudden van de kop gaan vaak gepaard met het krabben aan de oren.
 • Zuigen aan de poten - knagen aan de poten.
 • Schilfers in de vacht
 • Kale plekken
 • Wondjes
 • Korstjes - schilfers
 • Rode geïrriteerde plekken in de nek en op het hoofd
 • Roodheid of verkleuring van de huid
 • Verdikkingen t.g.v. tumoren

Er is een aantal oorzaken te vinden voor huidproblemen bij de kat. De belangrijkste worden op deze pagina besproken, te weten: 

Parasieten: vlooien, mijten en teken

 • Atopie
 • Voedselallergie
 • Schimmels
 • Probleme des Immunsystems: Eosinophilie und Pemphigus

 Parasieten 
De voornaamste parasieten die overlast veroorzaken bij katten zijn vlooien, mijten en teken.

 •  Vlooien 
  Vlooien zorgen voor vervelende jeuk wanneer ze bijten, waardoor het lichaam een afweerreactie vertoont. Als eigenaar kan je soms zien dat de kat zich plotseling omdraait en heftig begint te krabben in zijn vacht. Op de rug kunnen kleine korstjes ontstaan ter grootte van rijstkorrels, wat we miliaire dermatitis noemen.
  Huidproblemen bij de kat

Vlooiallergie of atopie
Sommige dieren reageren op de speeksel van vlooien.
Na enkele beten wordt een punt bereikt waarop een allergische reactie optreedt, genaamd atopie of atopische dermatitis. Ook oudere beten worden dan geactiveerd, waardoor het dier extreem veel jeuk ervaart en zichzelf krabt en bijt totdat er bloed te zien is.

Een keer per week bijten is genoeg om dit proces te behouden.

Lees verder over vlooien bij katten ....

 •  Mijten 
  De volgende mijten zijn betrokken bij het veroorzaken van huidproblemen bij katten: oormijt, demodex, sarcoptes (schurftmijt), cheyletiella (vachtmijt), en trombiculus (herfstmijt).

 * Oormijt .... 
Wanneer jonge katten veel met hun hoofd schudden en aan hun oren krabben, kan er sprake zijn van een oormijt infectie. Meestal is er zwart oorsmeer zichtbaar in de oren. Raadpleeg onze pagina over oormijt bij katten voor meer informatie.

Lees verder over oormijt bij een kat .... - Read on for more information about ear mites in a cat.

 * Demodex .... 
Demodex is een parasiet die zeldzaam voorkomt bij katten in het wild.Bij katten die een verminderde afweer hebbenDemodex kan voorkomen, maar dit gebeurt slechts zelden!
Het komt vaak voor dat er een onderliggende oorzaak, zoals kattenaids - FIV, aanwezig is wanneer demodicose wordt geconstateerd bij een kat!
Demodicose komt vaak voor op het gezicht en de poten. Het begint met kale, rode plekjes die soms jeuken. Soms is er geen jeuk aanwezig.

వచ్త్మిజెట్టి కొవర్ (Cheyletiella)....

soms agressief kunnen zijn, vooral bij het omgaan met vreemden of wanneer ze gestrest of bang zijn. Het is belangrijk om geduldig en voorzichtig te zijn bij het benaderen van deze katten en om hun lichaamstaal te lezen om te begrijpen hoe ze zich voelen. Het is ook aan te raden om professionele hulp in te schakelen, zoals een dierenarts of een trainer, om te helpen bij het omgaan met agressief gedrag bij katten.in de vacht met overmatig veel huidschilfersHet zijn meestal katten die in groepen leven, zoals katten van een cattery.

Het is niet mogelijk om de schilfers eruit te borstelen en de katten likken zich vaak en zijn ook onrustig.

 

Trombiculosis, ook bekend als herfstmijt, is een huidaandoening veroorzaakt door de beten van kleine parasitaire mijten die vooral actief zijn in de herfst.
De herfsttijmijt of oogstmijt is een mijt die oranje van kleur is. in de nazomer en herfst Het hebben van problemen kan leiden tot ontstoken huid of neus met geeloranje puntjes, wat duidt op mijten. Zelfs als de mijten al verdwenen zijn, zal de hevige jeuk en rode ontstoken huidplek nog steeds aanwezig zijn.

Blijf lezen over de herfstmijt bij katten .....

 •  Teken 
  Tekenen zijn spinachtige parasieten die voorkomen in lage begroeiing, zoals struiken en gras. Als een kat langsloopt, laten ze zich vallen en graven ze zich in de huid om bloed te zuigen. Tegenwoordig hebben we zeer effectieve middelen om teken te bestrijden!

Lees verder over teken bij de kat ....

 Atopie 
Atopie is een overkoepelende term voor huidproblemen die ontstaan door allergische reacties. Een andere benaming hiervoor is atopische dermatitis. Meestal wordt dit veroorzaakt door een vlooienallergie, wat zich uit in kale plekken op de kop en in de hals.

Het concept van atopie kan worden vergeleken met hooikoorts bij mensen. Katten met een vlooienallergie en andere allergenen zoals graspollen en huisstofmijten, ademen deze in en kunnen hier heftig op reageren. In plaats van niesbuien en een loopneus bij mensen, veroorzaken deze allergenen jeuk en huidproblemen bij katten. Vaak zijn de symptomen seizoensgebonden en veroorzaakt door pollen.

 Voedselallergie 
Een aantal katten kan allergisch worden voor bepaalde ingrediënten in hun voeding. Deze allergie komt vaak voor bij katten die bepaalde voedingsmiddelen eten. e Het eerste levensjaar wordt gekenmerkt door jeuk, gevolgd door geïrriteerde huid in de nek en op het hoofd.

De diagnose wordt vastgesteld door middel van een streng hypoallergeen dieet. Dit dieet moet minstens 8-10 weken strikt gevolgd worden. Als er gedurende deze periode verbetering optreedt, is de diagnose bevestigd.

Kalige und schuppige Ohren: Schimmelbefall.

 Schimmel 
Als er een kale, ronde plek met schilfering op de huid zichtbaar is, moet er gedacht worden aan een schimmelinfectie of ringworm. Schimmels zoals Microsporum of Trichophyton komen vaak voor bij jonge katten met een verminderde weerstand.
Met behulp van een speciale lamp (Woodse lamp), microscopisch onderzoek of een schimmelkweek kan de diagnose worden gesteld of bevestigd. Tegenwoordig (2018) hebben we een VDQD / VMDC PCR-test die binnen één werkdag aangeeft of er een schimmel aanwezig is!

Lees verder over schimmel bij katten ....

Er zijn dus verschillende redenen waarom een kat huidproblemen kan krijgen.
We zullen enkele andere voorbeelden van huidproblemen bij katten laten zien, van auto-immuunproblemen tot tumoren.

 Eosinofiel probleem ..... 
We tonen enkele problemen met een eosinofiel probleem - het is een soort van overreactie. We kunnen deze reactie remmen met medicatie, waaronder corticosteroïden en cyclosporine.

Autoimmuunse probleemi korral ründavad keha immuunsüsteemi rakud ekslikult tervislikke rakke. Üks selline autoimmuunne haigus on pemfigus.
We tonen enkele problemen die optreden bij een eosinofiel probleem. Door het gebruik van hoge doses corticosteroïden kunnen we deze reactie onderdrukken.

Psychologisch of gedragsprobleem ....
Een kat kan gedragsproblemen vertonen door naast de kattenbak te plassen of door overmatig likgedrag te vertonen: dit wordt vaak veroorzaakt door stress en kan leiden tot kale plekken, zoals bijvoorbeeld een kale streep op de rug, ook wel bekend als een aalstreep.

Ook kunnen katten een volledig kale achterkant krijgen als gevolg van stress.

 Katten gedrag therapie 
We collaboreren met dierenarts Nienke Bijvoets om het ongebruikelijke gedrag van de kat weer normaal te maken.Klik hier om de expert in kattengedrag, Nienke Bijvoets, te vinden.

 Tumoren .... 
Tumoren kunnen ook in de huid voorkomen, van goedaardige wratten tot kwaadaardige melanomen. Als voorbeeld laten we een goedaardige melkkliertumor zien bij een kat: deze kat heeft de poezenpil gekregen voordat ze krols was en daardoor kunnen deze verdikte melkklieren ontstaan.

 Viraal .... 
Af en toe komen huidproblemen voor als gevolg van een herpes infectie.

 Onbekend .... 
Af en toe komen we plekken tegen waar haar ontbreekt zonder dat we weten waarom?!