-->

wat betekent het miauw van een maine coon?

wat betekent het miauw van een maine coon

Onder alle kattenrassen die binnenshuis met mensen leven is de Maine Coon misschien wel de grootste. Het imposante voorkomen van deze kat is moeilijk te missen. Het kan verrassend zijn voor velen dat de Maine Coon juist een heel rustig karakter heeft. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt over dit ras, van verzorging en gezondheid tot ideale leefomstandigheden.

Een korte geschiedenis van de Maine Coon

Er circuleren veel verschillende verhalen over de oorsprong van dit ras. De eerste helft van de naam suggereert dat de katten uit de Amerikaanse staat Maine komen en sommigen beweren dat 'Coon' afkomstig is van de kruising tussen een kat en een wasbeer, wat in het Engels een raccoon is. De lengte en strepen op de vacht lijken dit verhaal te ondersteunen, maar vanuit een biologisch oogpunt is het niet mogelijk dat een wilde kat en een wasbeer samen een nieuw ras creëren.

Het ras wordt vaak geassocieerd met koningin Marie Antoinette van Frankrijk, die haar langharige katten vooruit stuurde toen ze wilde ontsnappen naar Amerika. Hoewel de koningin zelf nooit de reis maakte, tonen oude documenten aan dat zes van haar katten wel op het vasteland zijn aangekomen.

Het lijkt waarschijnlijk dat de katten een mix zijn van maritieme katten die op zee werden meegenomen en boerderijkatten die ze op het land tegenkwamen. Door de moeilijke omstandigheden op zee en de koude omgeving op het land hebben ze een robuust lichaam en dikke vacht ontwikkeld.

Het uiterlijk van de Maine Coon kat

Een volwassen Maine Coon kan van kop tot staart ongeveer een meter lang worden en weegt tussen de 4 en 10 kilogram, afhankelijk van de lengte. Katers zijn over het algemeen zwaarder dan poezen. Pas rond het vierde levensjaar zijn de katten volgroeid, waardoor het moeilijk is om te voorspellen hoe groot een kat precies zal worden.

Ook opmerkelijk is de weelderige vacht van de Maine Coon, die soms pluizig en vettig aanvoelt. Deze katten hebben een beschermende ondervacht tegen de kou en een waterdichte bovenvacht. De patronen en kleuren van de vacht variëren per kat.

Bij Maine Coon-katten hebben de oortjes altijd wat wilde plukjes, net als bij de pootjes. De kop is omringd met een dikke kraag die doorloopt tot op de borst, waardoor de kat lijkt op een soort leeuw.

De staart heeft dezelfde lengte als het lichaam en dient ter bescherming tegen de kou voor de kat. Hoewel dit niet vaak voorkomt in Nederland, wordt de staart over de pootjes gedrapeerd wanneer de kat buiten is in de vrieskou.

Het karakter van de Maine Coon

Velen zijn verbaasd over de kalme en tolerante aard van de grote Maine Coon. Het ras staat bekend om zijn vriendelijkheid en sociale karakter en hecht zich snel aan zijn gezin. Hoewel ze door hun grootte misschien niet ideaal zijn als schootkat, zul je al snel merken dat ze altijd in de buurt willen zijn.

Het ras past zich gemakkelijk aan aan een nieuwe omgeving en is niet bang, maar juist erg nieuwsgierig. Ze zien veranderingen als een nieuwe en positieve uitdaging.

Het is een goed idee om zelf met je Maine Coon kat te spelen om te voorkomen dat hij te druk wordt. Zelfs op oudere leeftijd hebben deze katten nog veel energie en vinden ze het leuk om te spelen. Eenvoudige kattenspeeltjes zijn vaak al voldoende, maar af en toe met een kattenhengel zwaaien wordt zeker gewaardeerd. Sommige eigenaren hebben zelfs hun Maine Coon kat geleerd om te apporteren, waardoor de kat iets dat is weggegooid keurig terugbrengt.

Let op dat Maine Coons vaak meer miauwen dan andere katten, soms zonder reden. Gelukkig komt het geluid niet overeen met de grootte van de kat, het miauwen is eerder hoog dan diep. Ze miauwen als ze zich vervelen, aandacht nodig hebben, honger hebben of je niet kunnen vinden. Als het miauwen extreem is, kan castratie helpen.

De verzorging van een Maine Coon kat

De vacht van de kat heeft niet veel zorg nodig; slechts één keer per week de lange haren kammen is genoeg. Meestal vinden katten het niet erg om geplukt te worden, dus het is geen vervelend klusje. Met de juiste spullen kun je de kat nooit pijn doen en wordt het een mooi moment om de band tussen jullie te versterken.

De ideale omstandigheden voor de Maine Coon

Als je in een klein huis zonder tuin woont, is het afgeraden om een Maine Coon in huis te nemen. Dit komt doordat de kat veel ruimte nodig heeft om te rennen en al zijn energie kwijt te kunnen. Dit kan wel als je een groot huis hebt of een klein huis met een tuin, maar een appartement in de stad is meestal niet genoeg. Maine Coons houden van nature erg van jagen, dus als ze in de tuin vogels kunnen achtervolgen, is dat perfect.

In tegenstelling tot veel andere kattenrassen, genieten Maine Coons er ook van om met water te spelen. Je kunt bijvoorbeeld bakken in de tuin zetten die regenwater opvangen of ervoor zorgen dat er genoeg plekken zijn waar plassen kunnen ontstaan. Dankzij hun waterafstotende vacht hoef je je geen zorgen te maken dat je met een erg vuile kat thuis zit.

Een Maine Coon kan goed opschieten met andere katten, maar kan wat tijd nodig hebben om te wennen aan nieuwe mensen. Kinderen zijn geen enkel probleem, want dat betekent voor de kat alleen maar meer speelmogelijkheden.

Katten genieten er niet van om alleen gelaten te worden en geven er de voorkeur aan om hun tijd door te brengen met het gezin. Het lastige is dat katten nooit zullen laten merken dat ze het niet leuk vinden om alleen te zijn, dus als eigenaar merk je niet altijd dat je kat gestrest is.

Op de lange termijn kan een geïsoleerde Maine Coon kat heel onsociaal en soms zelfs agressief worden. Probeer de tijd dat de kat alleen is altijd zo kort mogelijk te houden en zorg ervoor dat je altijd op dezelfde tijden weg bent, zodat de kat kan wennen aan de situatie.

Een Maine Coon kitten opvoeden

In de eerste twee weken nadat je Maine Coon kitten bij je thuis is, is het niet aan te raden om hem alleen te laten. Deze periode is cruciaal voor de socialisatie en je moet deze tijd gebruiken om je kitten te laten wennen aan aanraking, andere mensen, verschillende verzorgingshandelingen zoals borstelen, omgevingsgeluiden en eventuele andere huisdieren.

In deze periode is het ook belangrijk om de Maine Coon kitten te leren wat wel en niet geaccepteerd is. Als de kitten aan de bank krabt, pak hem dan op en zet hem meteen bij de krabpaal neer. Het is essentieel dat je deze gedragingen nu corrigeert, anders eindig je met een grote kat die graag aan je gordijnen hangt.

Een Maine Coon kitten dat niet goed gesocialiseerd is, zal op latere leeftijd veel stress en angst ervaren. Als je een Maine Coon kitten na 12 weken van de fokker haalt, is het grootste deel van de socialisatie al voltooid. Kies dus altijd een fokker die dit proces serieus neemt en goed uitvoert.

Zorg ervoor dat je altijd de juiste benodigdheden in huis haalt voor je Maine Coon kitten. In het begin kun je nog wel wegkomen met een kleinere krabpaal, maar een volwassen kat heeft niets aan een krabpaal van een meter hoog. Vergeet ook niet om meteen een grote variëteit aan speeltjes aan te schaffen, zodat je Maine Coon kitten met je kan spelen en zichzelf kan vermaken. Zo bouw je een sterke band op met je kat.

Moet ik mijn Maine Coon kat naar buiten laten?

Veel mensen geloven dat het noodzakelijk is voor een grote kat zoals de Maine Coon om naar buiten te gaan, maar dat is niet het geval. Wanneer er voldoende ruimte binnen is, kan de kat zich prima vermaken. Daarnaast is een Maine Coon erg kostbaar en daarom vinden veel mensen het te riskant om de kat vrij buiten te laten, aangezien er altijd een kans bestaat dat iemand de kat meeneemt.

Als je besluit om je kat naar buiten te laten, hoef je je geen zorgen te maken dat ze verdwaalt of niet meer terugkomt. Katten hebben van nature de neiging om dichtbij huis te blijven en weten altijd hoe ze weer thuis moeten komen.

Veel mensen besluiten om de tuin volledig af te sluiten zodat de kat er niet uit kan, maar houd er rekening mee dat katten hoog kunnen springen en een schutting van 1,5 meter niet voldoende is. Verwijder ook objecten zoals prullenbakken die de kat kan gebruiken om op hogere plaatsen te komen.

Gezondheid van een Maine Coon

Vanwege zijn grootte is de Maine Coon gevoeliger voor heupdysplasie en andere gewrichtsproblemen. Soms hebben deze katten ook extra tenen aan een poot, wat geen schadelijke effecten heeft op hun gezondheid en hen helpt bij het vinden van de juiste ondersteuning.

Alle genoemde ziektes en aandoeningen kunnen leiden tot ongemak bij katten, maar zullen nooit ernstige gevolgen hebben. Het is belangrijk om te controleren of zowel de vader als moeder van de Maine Coon kitten getest zijn om erfelijke aandoeningen uit te sluiten. Over het algemeen wordt dit ras gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud.

De juiste voeding voor een Maine Coon

Het duurt een behoorlijke tijd voordat een Maine Coon kitten volledig volgroeid is, daarom is het essentieel om vanaf een jonge leeftijd te zorgen voor voeding die de ontwikkeling van de kat kan ondersteunen. Voeding met een te hoog energiegehalte kan ervoor zorgen dat de kat te snel groeit, wat kan leiden tot een instabiele botstructuur bij de katten.

Het is verstandig om voeding aan te schaffen die minstens 30% eiwitten bevat. Dit geldt voor zowel het biologische kattenvoer van Yarrah met MSC-haring, biologische kip, erwten en lupine als voor het kattenvoer met biologische kip en erwten. Bovendien worden alle producten van Yarrah zonder toegevoegde chemische geur-, kleur- en smaakstoffen, pesticiden en GMO gemaakt, zodat je kat alleen de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

De Maine Coon kat staat erom bekend dat het een echte lekkerbek is die dol is op eten. Het is het beste om je kat meerdere kleine porties per dag te voeren in plaats van één grote maaltijd. Op onze productpagina kun je zien hoeveel voer er dagelijks wordt aanbevolen voor jouw kat, op basis van zijn gewicht en activiteitsniveau. Het zal je verbazen dat een Maine Coon kat niet veel meer voedsel nodig heeft dan veel kleinere kattenrassen.

De passie voor water is ook duidelijk te zien in de eet- en drinkgewoonten van dit ras. Ze geven er de voorkeur aan om water uit de kraan te drinken, maar je kunt er ook voor kiezen om een fontein speciaal voor katten neer te zetten. Op die manier zorg je ervoor dat er altijd vers stromend water beschikbaar is en voorkom je dat de kat constant op het aanrecht springt als jij bij de kraan bent.